Hoppa till sidans innehåll

Teknikträning 16 maj

13 MAJ 2017 22:49
Syftet med kvällens träning är att träna på att hålla sig nära strecket och att med intensiv kartläsning kunna hålla en god fart. Oavsett elit- eller motionsambition, så är det en rolig utmaning.
  • Skapad: 13 MAJ 2017 22:49

Teknikträning #9: 2017-05-16        

Typ av träning: Riktningsövning i flack/halvflack terräng

Samling: Skolan i Brunn på Ingarö mittemot idrtottsplatsen. Buss 428X mot Björkvik från Slussen 17.24

Start 18.00-18.30

GLÖM INTE ATT ANMÄLA DIG GENOM ATT KOMMENTERA DENNA NYHET.

Tränarens tankar: Att hålla riktningen mellan kontrollerna och inte svaja runt strecket är något som blir allt viktigare för den som verkligen vill vara med och slåss i toppen vilket med all önskvärd tydlighet framgår om man tar en titt i Livelox och se hur eliten orienterar. För att kunna hålla sig nära strecket och därmed så en kortare väg mellan kontrollerna krävs dock att man är tillräckligt trygg i sin kartläsning för att inte lockas till långa rundvägval. Är man lite yngre eller inte har några direkta elitambitioner så kan man betrakta ett rakt-på-vägval som en orienteringsteknisk utmaning som är mycket roligare än att springa runt på stig och väg.

Syfte Svart bana: Syftet med kvällens träning är att träna på att hålla sig nära strecket och att med intensiv kartläsning kunna hålla en god fart. Om du slarvar och driver iväg så kommer du omedelbart att notera att det blev väldigt svårt att ta reda på var du är för hela banan går i en korridor med kontrollrings bredd.

Syfte orange bana: Även för orange bana är syftet att öva på att hålla dig längs (men inte nödvändigtvis exakt på) strecket och att med tät kartläsning kunna pricka av den ena avstämningspunkten efter den andra. Banan är lagd på ett sådant sätt att det tidigt på väg mot varje kontroll finns en mer eller mindre tydlig punkt som du kan pricka av och på så sätt få en bekräftelse på att du är på rätt vägg. Om du inte får denna bekräftelse så är det läge att stanna till och justera riktningen eller att starta om längs ett annat vägval.

Förberedelser: Använd vägen till start till uppvärmning och till att koppla bort dagens slit och gnet.

Genomförande: Fokus idag ligger riktning och du ska därför oberoende av om du springer svart eller orange bana hela tiden se till att du har en plan för åt vilket håll du ska och vilken som är den nästa punkt som du ska stämma av mot. In mot kontrollerna ska du ha koll på från vilket håll du kommer och åt vilket håll du ska så att du inte stannar och börjar vrida på både dig och kartan. Det senare gäller främst er på orange bana. Kom även ihåg att hålla huvudet högt och blicken långt fram så att du får en överblicka av terrängen. Tempot är idag inte viktigt men då banorna inte är jättelånga (svart 7.2 km med möjlighet att korta och orange 6.7 km) så kan ju ni som är lite mer på hugget ligga på en smula.

Uppföljning: Häng gärna kvar och snacka lite. Utvärdera ditt beteende inför start och under de olika delarna.

 

Ha så kul

Per

Skribent: Ann Bergman
Epost: Adressen Gömd

 

 

Ravinen by Night

Postadress:
OK Ravinen - Orientering
Box 4033
13104 Nacka

Besöksadress:
Ältavägen 110
13133 Nacka

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

 

Min Naprapatklinik

AB Gevert Bergman Bygg & Co

 

Actic 


25-manna

 

Hammarby Hill

 

Trailrunning i mörker med obanade inslag - drömmen