Hoppa till sidans innehåll

Teknikträning 25 april

22 APR 2017 17:10
Dagens träning består av flera olika momentövningar, främst kompasshantering som bör vara grundstenen i din orienteringsteknik och dels ett par övningar i kartläsning i detaljrik terräng. Både piska och morot alltså.
  • Uppdaterad: 13 APR 2018 00:39

PM Teknikträning - 25-04-2017 - Ågesta Momentbana

Samling vid parkeringen vid Ågestaverket på Vidjavägen 17, Farsta. (SL: Buss 833 17.18 fr Farsta strand)

Start 17:45-18:15

OBS Anmälan genom att kommentera nyheten, ange SVART eller ORANGE bana!

Dagens träning består av flera olika momentövningar, främst kompasshantering som bör vara grundstenen i din orienteringsteknik och dels ett par övningar i kartläsning i detaljrik terräng som brukar uppskattas av de flesta. Ofta finns det olika moment vi tycker är roligare att öva på än andra, och ofta är det just dessa moment vi behärskar bäst och upplever ett skönt flyt i när vi genomför dem. Medan de moment vi inte tycker är så roliga att genomföra ofta går sämre och med fler missar/krokar/stopp. Överväg anledningen till att du inte tycker vissa moment är så roliga att genomföra, kan bero på att du helt enkelt inte behärskar det momentet tillräckligt bra och därför behöver tränar extra på just detta moment?!

Svart bana

Dagens övning består av slingor med olika moment.

Du får en karta med tre olika slingor.

Den ena lite längre slingan syftar huvudsakligen på kompasshantering.

Det finns några längre sträckor, där du med fördel kan använda kompassen flitigt för att springa mot flera tydliga föremål i skogen. Det finns även kontroller som ligger i detaljfattiga områden, där noggrann kompasslöpning in mot kontrollerna är viktigt. Äntligen finns det några sträckor där du ska passera över områden där kartan har tagits bort, där det är helt avgörande att du kan hantera kompassen rätt. 

En annan kortare slinga går i ett detaljrikt område med många kontroller och riktningsändringar. Här gäller det som vanligt att kontrollera in och utriktningen från kontrollerna, och i övrigt närläsa kartan noggrant, men även att sortera/förenkla bland alla detaljer på kartan.

Äntligen finns det en korridor utan kontroller. Vill du ha maximalt utbyte så springer du den utan kompass och förlitar dig enbart på att läsa kartans alla detaljer. Är du mindre rutinerad behöver du nog kompassen för stöd. Oavsedd är syftet att genomföra korridorren i ett flytande tempo, troligtvis ganska långsamt, så du inte behöver stanna. Kolla på din GPS när du kommer hem om du klarade av att hålla dig innanför korridorren. 

Spring gärna slingorna i olika ordning, så inte alla stickar ut på samma slinga samtidigt.

Orange

Orange har en bana som inbjuder till kompasslöpning mot tydliga föremål samt i viss mån välja vägval. Banan avslutas med några korta svåra sträckor, som du kan hoppa över om du tycker det blir för utmanande.

Den korridor som finns på svarta banan, finns även på orange banas karta. Se denna som en bonus. Dock är kartan inte blank bredvid korridoren vilket gör övningen betydligt enklare och mer lämplig för orange nivå.

Banlängder

Svart ca 9 km, Orange 4,4 km utan korridoren.

Lycka till! /Allan

Skribent: Ann Bergman
Epost: Adressen Gömd

 

 

Ravinen by Night

Postadress:
OK Ravinen - Orientering
Box 4033
13104 Nacka

Besöksadress:
Ältavägen 110
13133 Nacka

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

 

Min Naprapatklinik

AB Gevert Bergman Bygg & Co

 

Actic 


25-manna

 

Hammarby Hill

 

Trailrunning i mörker med obanade inslag - drömmen