Hoppa till sidans innehåll

Teknikträning 26 april

23 APR 2016 14:52
Tempoväxling är en konst få förunnande att fullt ut bemästra. Lika svårt som det är att förstå att det är läge att ta det lugnt kan det vara att inse när det går att stå på för fullt.
  • Skapad: 23 APR 2016 14:52

Teknikträning # 4: 2016-04-26

Typ av träning: Långsträckor och tempoväxling

 

Samling: Sista parkeringen långt ner på Öranvägen, nästan ända framme vid Öran. Det går inte att åka kollektivt hit, med SL. Däremot uppmanas alla som anmäler sig att skriva om de har plats i bil för sådana som ingen bil har.

Vi kommer att få lov att stuva in oss maximalt i de bilar som kommer till träningen i morgon. Jag stannar er vid den "riktiga" parkeringen drygt 1,2 km in på Öranvägen. Därifrån upp till samlingspunkten kan vi endast åka med fullastade bilar eller så kan man jogga/värma upp de sista 2 km. Vår samlingspunkt är inte en officiell parkering utan en vändplan som vi inte kan blockera allt för mycket. Man kan inte parkera utmed vägen och inte på de mötesplatser som finns.

 

Anmäl dig till träningen genom att kommentera nedan senast söndag.

 

Tränarens tankar: Tempoväxling är en konst få förunnande att fullt ut bemästra. Lika svårt som det är att förstå att det är läge att ta det lugnt kan det vara att inse när det går att stå på för fullt och samtidigt ägna enklare sträckor år planering av svårare parti. Idag ska vi därför fokusera på planering och tempoväxling

 

Syfte svart bana: Syftet med dagens träning är att du ska jobba med tempoväxling. Det gäller alltså att våga släppa loss ordentligt när det finns tydliga stråk att utnyttja samtidigt som du ska förstå när det är dags att ta det lite lugnare. Utnyttja gärna möjligheten att förbereda/planera de svårare partierna medan du befinner dig i lättlästa stråk.  

 

Syfte orange bana: Idag jobbar vi med att våga springa fort i skog och att följa stora stråk och strukturer såsom höjdstråk och sankmarker och målet är att all kartläsning ska ske i farten.

 

Förberedelser: Värm upp lite lagom och särskilt för er som springer svart bana är de viktigt att vara tillräckligt varma för att undvika mjölksyra på de tidiga långsträckorna.

 

Genomförande: Övningen genomförs i varierat tempo med hög fart där så tillåter och lite lugnare där detta krävs. Ni som springer svart bana ska verkligen försöka tänka på tempoväxling och att utnyttja enklare partier till att försöka planera för hur du ska hantera de svårare kontrollerna. Ni som springer orange bana ska tänka på att hålla blicken högt och försöka spana av de stora strukturerna i terrängen samtidigt som ni håller en god fart med blicken fäst på kartan.

Svart bana är i dag 9.2 km men för er som tycker att det är för långt så går den att korta på ett par olika ställen. Var avgör du själv. Orange bana är 4.1 km och kan inte kortas

 

Egen uppföljning: Fundera igenom dina vägval och om du har möjlighet kolla gärna genom dina sträcktider.  Fungerade tempoväxlingen eller jagade du på för mycket på långsträckorna och hamnade fel. Utnyttjade du långsträckorna till planering eller fick du ta den när du väl stod där. För dig som sprang orange: Vågade du stå på och förenkla eller blev det lite för mycket fokus på de små detaljerna eller kanske lite väl hög fart i de fina stråken?

 Ha så skoj och glöm inte att anmäla dig till träningen/ Per

Skribent: Ann Bergman

 

 

Ravinen by Night

Postadress:
OK Ravinen - Orientering
Box 4033
13104 Nacka

Besöksadress:
Ältavägen 110
13133 Nacka

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

 

Min Naprapatklinik

AB Gevert Bergman Bygg & Co

 

Actic 


25-manna

 

Hammarby Hill

 

Trailrunning i mörker med obanade inslag - drömmen