Hoppa till sidans innehåll

Teknikträning 29 maj

27 MAJ 2018 18:57
Vi drar mot Tyresta: Banan består av flera moment som kräver olika typer av teknik.
  • Skapad: 27 MAJ 2018 18:57

PM Teknikträning

29 maj 2018

Svartbäcksskolan, 

Samling parkeringen vid Svartbäcksskolan längs Tyrestavägen.

Start från 17:45 – 18:30. Samling för ungdomer 17:50.

Träningsvärd: Lars Spånberg

 

OBS Anmälan genom att kommentera nyheten, SVART eller ORANGE bana!

Anmälan senast söndag kväll!

 

Vi samlas vid Svartbäcksskolan som vi gjorde 10 april, men denna gången kör vi söderut i det fina området där DM stafett gick förra året.

 

Banan består av flera moment som kräver olika typer av teknik:

 

Längre sträckor: Här gäller det att förenkla, ha en bra grovkompass och hitta ett bra flyt så du inte stannar eller går i stå på sträckan. I den här fina och öppna terrängen är det bara att lyfta blicken och njuta.

 

Kontroller på hygge: Hur har du det med kontroller på hygge/öppna områden? Själva upplever jag det ofta som svårt eftersom avståndsbedömningen plötsligt blir annorlunda. Var fokuserat på både riktning och avstånd här!

 

Korta sträckor: Ett antal korta sträckor mitt på banan kräver noggrann kompass ut från kontrollen, och även noggrann kartläsning för att spika nästa.

 

Labyrinten: En klassiker. Försöka att inte korsa labyrintens väggar. Kontrollera hemma med ditt GPS spår hur du lyckades. Denna övning kräver väldigt noggrann kartläsning samtidigt som du hela tiden har koll på i vilken riktning du rör dig. Svårt men kul.

 

Hitta stråk: Banan avslutas med några sträckor av en lite annorlunda karaktär, där det kanske inte är viktigast att springa längs strecket, utan snarare handlar om att hitta rätt stråk.

 

När du genomför en momentbana som denna, så tycker jag det är viktigt att du fokuserar på hur du ska agera på de olika moment, och gärna gör detta övertydligt. Dvs på långsträckorna släpper du kartkontakten lite mer än du skulle gjort på tävling och läser endast på de helt stora formationer och annars förlitar du dig på din kompass.

I labyrinten håller du kartan framför näsan i princip hela tiden, så du kan bocka av alla detaljer på vägen osv.

 

I principen gäller vid varje teknikövning att man fokuserar på just det moment man ska öva på och gärna gör det så tydligt som möjligt. 

 

Orange bana bygger vidare på det som torsdagsträningarna nu fokuserar på, nämligen kontrolltagning vha kurvbilden. Det finns oftast uppfång och möjligheter till förenkling på sträckan, men vid själva kontrolltagningen gäller det att du har en förståelse för hur kurvbilden ser ut vid kontrollen. Som en extra utmaning, för de som önskar, så finns det dels en liten fjäril med ett par betydligt svårare kontroller som också kräver intensiv kartläsning, och dels en labyrintbana, som beskrivit ovan. Dessa två tillägg är något svårare än orange nivå, men kan vara kul som en utmaning!

 

Kartan är i 1:10.000.

Svart bana ca 10 km (kan enkelt avkortas på flera ställen)

Orange bana ca 3,5 km (utan de två extra utmaninger)

 

Lycka till/Allan

Skribent: Ann Bergman
Epost: Adressen Gömd

 

 

Ravinen by Night

Postadress:
OK Ravinen - Orientering
Box 4033
13104 Nacka

Besöksadress:
Ältavägen 110
13133 Nacka

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

 

Min Naprapatklinik

AB Gevert Bergman Bygg & Co

 

Actic 


25-manna

 

Hammarby Hill

 

Trailrunning i mörker med obanade inslag - drömmen