Hoppa till sidans innehåll

Orienteringsturism

22 APR 2021 10:55
Begreppet orienteringsturism myntas eventuellt nu i skrivande stund, men företeelsen är ganska stor, om än i det dolda. Den här sporten erbjuder många smakvarianter, och detta är en av dem.
  • Uppdaterad: 22 APR 2021 10:55

Bilden är från 29 oktober och just den dagen år 2019 var det lite kallare i Tjeckien än resten av veckan. Dags för lunch på en av alla "hrad" (slott). Vi kommer just från ett förmiddagspass vid en annan hrad, Hrad Valdstejn, där en världscupdeltävling gick för några år sedan.

Förutom långa rader av hrad erbjuder Tjeckien fantastisk terräng och bra kartor. VM går där i sommar. Samtidigt går en flerdagarstour för alla orienteringsturister som besöker VM, där man alltså får möjlighet att tävla som turist i VM-terrängen. (Föreslå det upplägget för VM-arrangören i fotboll, jag tror de skulle tycka att det blev rörigt och svårt att hitta bollen.) Just i år får vi väl se om touren blir av men den är inte inställd än. Det räcker dock att gå in på Tjeckiens Eventor, Oris, oris.orientacnisporty.cz, för att få lite känsla av främmande sevärdheter.

Generellt sett finns många platser i Europa med liknande upplevelser. Även de andra kontinenterna även om jag själv inte hör speciellt mycket om Nordamerika (även om VM gick där 1993), och inte känner till annat än sprintkartor i Asien (förutom Turkiet). Men man behöver absolut inte åka så långt. Sverige och Norden kryllar av möjligheter och upplevelser. På sommaren anordnas ett flertal flerdagarstävlingar (ungefär som Oringen fast mindre) både i Sverige och på kontinenten. Styrkan med orienteringsturism mot annan turism ligger i att man verkligen kommer bortom turiststråken när man tar sig till och ifrån terrängområden. Och så får man mycket träning förstås.

Hur går det till? Enklast är att söka efter tävlingar och anmäla sig, samt fixa boende och bil. Tävlingarna går ju till ungefär som i Sverige, så det är enkelt. Dessutom är tävlingsarrangörerna ofta väldigt tillmötesgående om man undrar något. Det har nog att göra med att man delar intresse och drivkraft. Man kan även leta efter "träningspaket". Det varierar i svårighet att hitta sådana. Ravinen arrangerar vanligtvis inga orienteringsturistresor i föreningens regi, förutom den årliga Klubbresan. Men det är som sagt ganska lätt att fixa på egen hand.

Orienteringsturism är en anledning att syssla med orientering, om man händelsevis inte fallit för någon av de andra smakvarianterna:
 - Tävla mot jämnåriga
 - Organisera och skapa tillsammans med andra
 - Motionera i naturen och ha några att snacka med om det efteråt
 - etc.

Skribent: Lasse F dy
E-post: Adressen Gömd

Aktivitetskalendern är alla medlemmars kalender och den innehåller allt förutom alla möten mellan ledarna

Nyhetsspalterna speglar sådant som är nytt i Ravinensfären, t.ex. en nyrenoverad klubbstuga, ett nytt tävlingsresultat, eller en ny inbjudan i Aktivitetskalendern

Mejl och SMS används som målgruppsanpassad guidning om den info som finns på denna webbsida

Kansliet This is a mailto link är din inkanal till föreningen oavsett om du är medlem, klubbledare eller övrig

Sociala medier använder Ravinen för att synas mer både riktat till medlemmar och till andra

Instagram

Twitter

Facebook

Facebookgrupper

Postadress:
OK Ravinen - Orientering
Kåberg, Turingevägen 148B
12543 Älvsjö

Besöksadress:
Ältavägen 110
13133 Nacka

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link 

nedladdning.png

AB Gevert Bergman Bygg & Co 

Actic 

25-manna