Hoppa till sidans innehåll

Original och helhet

10 MAJ 2021 09:30
På en dator visas två nyhetskolumner, "Nyheter" och "Aktuellt". Vad är skillnaden? Svar: ingen. Ibland händer det mycket samtidigt och då behövs det två kolumner. (På mobil visas de två översta inläggen av respektive kolumn överst)
  • Uppdaterad: 10 MAJ 2021 09:30

Ravinen har i många år strävat efter en helhet. Själva benämningen har dock aldrig fastslagits. Här använder jag kort och gott ordet "helhet". Mycket kortfattat är filosofin att all form av sammanvävning av intressen, kunskapsnivåer, aktiviteter, platser osv. ger ett mervärde, för alla. En jämnårig till mig sa vid något tillfälle ungefär:
 - Det är roligast att springa vanliga tävlingar på hemmaplan. På världscuperna är det bara en liten likriktad samling människor och all energi måste komma inifrån en själv. Man får inget utifrån.

Detta är förstås individuellt, hur någon känner på just världscuper, men citatet är till för att belysa att mångfald kan ge extra energi. Vi har en hashtag #ravinenpower som kanske inte används som den bör, dvs av alla i Ravinen. Men egentligen borde den det, och den borde helst betyda för alla att man ger varandra energi genom att närvara men göra sin grej.

(Själv har jag visserligen svårt för melodin i det sammansatta ordet "ravinenpower", och dessutom generellt svårt att anamma kollektiva känsloriktlinjer på befallning. Jag föreslår denna slogan istället: Ravinen - inte en ravin. Det leder tankarna mot att allt räknas, utom möjligtvis raviner. Se det som ett utstickande a.k.a. nedröstningsbart förslag)

Ravinens aktivitetsplan är anpassad till helhetsprincipen. Mest belysande exempel är torsdagarna kl 18 i Ravinenstugan, där allt sker samtidigt, inklusive alla, och har gjort så i flera decennier. Även hemsidan ravinen.org är anpassad efter denna helhetsprincip. Allt som ska hända ska finnas i Aktivitetskalendern, och allt som man vill belysa ska finnas i någon av nyhetspalterna (Nyheter eller Aktuellt, spelar ingen roll). När man skriver "r" eller "ra" i browserfönstret är man ett "enter" borta från att få en dagsaktuell helhetsbild av hela verksamheten och vad som händer idag, i original. Syftet är att alla ska känna till vad alla gör och få energi av det. Plus att man ska kunna lita på att man inte missar något <- superviktigt

I praktiken är vi ett ändligt antal klubbledare och målgrupperna spretar, så

  • därför finns kanaler som guidar målgrupper till den information som i sitt original finns på ravinen.org, t.ex. mejl till respektive ungdomsgrupp som hjälp till föräldrarna att sortera ut det som är viktigast för deras del
  • därför är det en svår utopi att allt ska finnas i minsta detalj för alla målgrupper på ravinen.org, men det nödvändigaste ska åtminstone finnas där

Detta gäller både Aktivitetskalendern och nyhetsspalterna! Klubbledarna styr och avgör vad som skrivs, för de har bäst insikt inom sitt område.

Det finns även ett fåtal "statiska" underliggande sidor på ravinen.org som man finner ovanför nyheterna, som vänder sig främst till externa besökare. För interna besökare finns motsvarande under "För medlemmar", som är en lösenordsskyddad avdelning som innehåller lite intern årsvis uppdaterad info, plus mötesprotokoll.

För att ge en konsistens bild av hela informationsflödesområdet bör även nämnas sociala medier. Där gör vi reklam. Punkt. Reklam både inom klubben ("glöm inte anmäla dig" etc.) och utom klubben (att synas). Detta område kan och bör växa. Superviktigt att synas.

Kortfattat läge:

  • Aktivitetskalendern - riktigt bra redan men kan alltid innehålla mer detaljer
  • Nyhetsspalterna - behövs fler uppdateringar från klubbledare om det ena eller andra som kan belysas
  • Sociala medier - kommer alltid vara katastrofdåligt om jag ska hålla i rodret, men eftersom det handlar om att synas så kan det kanske växa organiskt utan central samordning, tänker jag. Alternativt om vi skapar en "markadsföringskommitté" som jag föreslagit i några år. Hör av dig till This is a mailto link om du vill ta tag i det

LF dy
Sammankallande i Informationskommittén

Skribent: LFdy
E-post: Adressen Gömd

Aktivitetskalendern är alla medlemmars kalender och den innehåller allt förutom alla möten mellan ledarna

Nyhetsspalterna speglar sådant som är nytt i Ravinensfären, t.ex. en nyrenoverad klubbstuga, ett nytt tävlingsresultat, eller en ny inbjudan i Aktivitetskalendern

Mejl och SMS används som målgruppsanpassad guidning om den info som finns på denna webbsida

Kansliet This is a mailto link är din inkanal till föreningen oavsett om du är medlem, klubbledare eller övrig

Sociala medier använder Ravinen för att synas mer både riktat till medlemmar och till andra

Instagram

Twitter

Facebook

Facebookgrupper

Postadress:
OK Ravinen - Orientering
Kåberg, Turingevägen 148B
12543 Älvsjö

Besöksadress:
Ältavägen 110
13133 Nacka

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link 

nedladdning.png

AB Gevert Bergman Bygg & Co 

Actic 

25-manna