Hoppa till sidans innehåll

Original och helhet

10 MAJ 2021 09:30
På en dator visas två nyhetskolumner, "Nyheter" och "Aktuellt". Vad är skillnaden? Svar: ingen. Ibland händer det mycket samtidigt och då behövs det två kolumner. (På mobil visas de två översta inläggen av respektive kolumn överst)
  • Uppdaterad: 10 MAJ 2021 09:30

Ravinen har i många år strävat efter en helhet. Själva benämningen har dock aldrig fastslagits. Här använder jag kort och gott ordet "helhet". Mycket kortfattat är filosofin att all form av sammanvävning av intressen, kunskapsnivåer, aktiviteter, platser osv. ger ett mervärde, för alla. En jämnårig till mig sa vid något tillfälle ungefär:
 - Det är roligast att springa vanliga tävlingar på hemmaplan. På världscuperna är det bara en liten likriktad samling människor och all energi måste komma inifrån en själv. Man får inget utifrån.

Detta är förstås individuellt, hur någon känner på just världscuper, men citatet är till för att belysa att mångfald kan ge extra energi. Vi har en hashtag #ravinenpower som kanske inte används som den bör, dvs av alla i Ravinen. Men egentligen borde den det, och den borde helst betyda för alla att man ger varandra energi genom att närvara men göra sin grej.

(Själv har jag visserligen svårt för melodin i det sammansatta ordet "ravinenpower", och dessutom generellt svårt att anamma kollektiva känsloriktlinjer på befallning. Jag föreslår denna slogan istället: Ravinen - inte en ravin. Det leder tankarna mot att allt räknas, utom möjligtvis raviner. Se det som ett utstickande a.k.a. nedröstningsbart förslag)

Ravinens aktivitetsplan är anpassad till helhetsprincipen. Mest belysande exempel är torsdagarna kl 18 i Ravinenstugan, där allt sker samtidigt, inklusive alla, och har gjort så i flera decennier. Även hemsidan ravinen.org är anpassad efter denna helhetsprincip. Allt som ska hända ska finnas i Aktivitetskalendern, och allt som man vill belysa ska finnas i någon av nyhetspalterna (Nyheter eller Aktuellt, spelar ingen roll). När man skriver "r" eller "ra" i browserfönstret är man ett "enter" borta från att få en dagsaktuell helhetsbild av hela verksamheten och vad som händer idag, i original. Syftet är att alla ska känna till vad alla gör och få energi av det. Plus att man ska kunna lita på att man inte missar något <- superviktigt

I praktiken är vi ett ändligt antal klubbledare och målgrupperna spretar, så

  • därför finns kanaler som guidar målgrupper till den information som i sitt original finns på ravinen.org, t.ex. mejl till respektive ungdomsgrupp som hjälp till föräldrarna att sortera ut det som är viktigast för deras del
  • därför är det en svår utopi att allt ska finnas i minsta detalj för alla målgrupper på ravinen.org, men det nödvändigaste ska åtminstone finnas där

Detta gäller både Aktivitetskalendern och nyhetsspalterna! Klubbledarna styr och avgör vad som skrivs, för de har bäst insikt inom sitt område.

Det finns även ett fåtal "statiska" underliggande sidor på ravinen.org som man finner ovanför nyheterna, som vänder sig främst till externa besökare. För interna besökare finns motsvarande under "För medlemmar", som är en lösenordsskyddad avdelning som innehåller lite intern årsvis uppdaterad info, plus mötesprotokoll.

För att ge en konsistens bild av hela informationsflödesområdet bör även nämnas sociala medier. Där gör vi reklam. Punkt. Reklam både inom klubben ("glöm inte anmäla dig" etc.) och utom klubben (att synas). Detta område kan och bör växa. Superviktigt att synas.

Kortfattat läge:

  • Aktivitetskalendern - riktigt bra redan men kan alltid innehålla mer detaljer
  • Nyhetsspalterna - behövs fler uppdateringar från klubbledare om det ena eller andra som kan belysas
  • Sociala medier - kommer alltid vara katastrofdåligt om jag ska hålla i rodret, men eftersom det handlar om att synas så kan det kanske växa organiskt utan central samordning, tänker jag. Alternativt om vi skapar en "markadsföringskommitté" som jag föreslagit i några år. Hör av dig till This is a mailto link om du vill ta tag i det

LF dy
Sammankallande i Informationskommittén

Skribent: LFdy
E-post: Adressen Gömd

Guide

Aktivitetskalendern som finns här på framsidan av ravinen.org gäller alla medlemmar och alla aktiviteter. Här finns info om vad som komma skall. Ligg gärna på ditt respektive arbetsområde om att info ska läggas in där. Du som medlem ska heller inte behöva hålla koll på klubbaktiviteterna i Eventor eftersom dessa endast ska användas för att ta emot anmälningar. All info och i förekommande fall länk till Eventor ska finnas i Aktivitetskalendern här på sidan, så att du kan vara trygg med att finna ditt orienteringsliv på en webbplats, nämligen ravinen.org (denna webbplats)

Nyheter och Aktuellt är ingen skillnad, bara att ibland när det händer mycket behövs två spalter. Alla vill ha sitt inlägg överst. Här finns endast info om vad som har hänt. (I de fall man vill slå ett slag för något som komma skall, så har det ändå hänt att man redan har lagt in det i Aktivitetskaledern, eller hur?) Varje arbetsområde i föreningen ansvarar för att beställa inlägg eller själva lägga in saker här, så att dessa spalter speglar den totala verksamheten så bra som möjligt.

Mejl och SMS använder vi för att ge extra hjälp och guidning till olika målgrupper eller enskilda personer. Exempel på regelbundna mejl/sms är utskick från ledare till åldersgrupper samt nyhetsbrevet, men gemensamt för dessa är att de berättar samma sak som ravinen.org fast med andra formuleringar och mer målgruppsanpassat. Mejladressen This is a mailto link är din inkanal till föreningen då du inte vet vart du ska vända dig oavsett om du är medlem, klubbledare eller övrig.

Sociala medier använder Ravinen för att synas mer, både internt och externt riktat. En viktig princip är dock att ingen ska tvingas nyttja dessa medier för att ta del av vad som komma skall och vad som har skett. Dessa medier får gärna vara först att skriva om vad som skett, ha flest bilder, och vara peppigast, så se inte principen som ett hinder.

Instagram (öppnas i nytt fönster)

 

 

Postadress:
OK Ravinen - Orientering
Box 4033
13104 Nacka

Besöksadress:
Ältavägen 110
13133 Nacka

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

 

nedladdning.png

AB Gevert Bergman Bygg & Co

 

Actic 


25-manna

 

Hammarby Hill

 

Trailrunning i mörker med obanade inslag - drömmen