Hoppa till sidans innehåll

Ravinen på Venla/Jukola

01 JUL 2019 20:10
Då sommaren är som vackrast kan en få uppleva Venla/Jukolakavlarna. 1722 fyrapersonerslag och 1982 sjupersonerslag startar. Nästan 21 000 sträckor löps. Assar Hellström var där som en av OK Ravinens löpare...
  • Uppdaterad: 01 JUL 2019 20:10

Den 15:e-16:e Juni avgjordes Venla- och Jukolakaveln i Tammerfors, ca 20 mil nordost om Helsingfors. Ravinen var givetsvis på plats, denna gång med 3 venlalag (damer), 4 jukolalag (mest herrar, men även damer) och massvis med duktiga ledare.

För många är Jukolahelgen en av årets höjdpunkter. Över 3000 lag och 20000 deltagare samlas på en åker mitt i de finska skogarna för att under ett tävlingsdygn ta sig igenom de alltid så välplanerade och kluriga banorna.

För vissa av ravinarna började resan med ett förberedande läger där vi tillbringade ett par dagar i Sappee och tränade på relevanta kartor för att lära känna både terrängen och kartritningen. Många i klubben upplevde att terrängen var grisigare, stenigare och tuffare än den fina Nackaskogen som vi är vana vid.

Under ett av träningspassen hördes även en viss Smålänning tjoa: ”Det är ju lika fina grönområden som hemma i Småland, det här blir kul!” Under själva tävlingen var det nog blandade åsikter om just detta.

Finland är även det land med flest Discgolfbanor per capita, vilket några av ravinarna självklart tog vara på. Årets boende var nämligen i väldigt fina skidstugor precis bredvid en utmanande discgolfbana, tillika Finlands myggtätaste skog. Dagen innan tävling var det dock strikt förbud för förstalagen att ta sig an denna aktivitet, inget blod fick gå till spillo!

Hur gick det då på stafetterna? Jo, det gick som det brukar, superbra för vissa, sämre för andra.

Vissa kom i mål med ett leende medan andra knappt orkade hålla sig uppe på benen. Som orientering ska vara med andra ord! Av alla våra 7 lag blev dock alla godkända, men många hoppades säkerligen på mer.

Något som stack ut lite extra var att efter 2,5 sträckor var det varken förstalaget eller andralaget som var bästa ravinenlag i Jukolakaveln, utan det var tredjelaget som imponerade stort genom hela stafetten.

Fler fina bragder under helgen var: Axels och Elins plock på sina sträckor (över 200 vardera), Gustavs imponerande sträckseger på sistasträckan, debutanterna Amandas och Smillas imponerande insatser på de första sträckorna, samt Anders och Ninas dubblering som både ledare och löpare, m.m.

Efter att årets största stafetter är avgjorda (10-mila och Jukola) så vet vi att vi verkligen är en klubb att räkna med!

Tack till alla ledare och aktiva i klubben som gör det möjligt för Ravinen att delta på en av världens största och roligaste tävlingar.

Ravinens resultat:

Venla: Lag 1: 182, Lag 2: 288, Lag 3: 194

Jukola: Lag 1; 24, Lag 2: 77, Lag 3: 90 (fjärde bästa tredjelag i hela stafetten), Lag 4: 511

Bilderna: Jukolanattens soluppgång under sträcka 2-5 och förberedelse för start i Venla

Bilder på lagen finns på Instagram och Twitter

Skribent: Ann Bergman
Epost: Adressen Gömd

 

 

Ravinen by Night

Postadress:
OK Ravinen - Orientering
Box 4033
13104 Nacka

Besöksadress:
Ältavägen 110
13133 Nacka

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

 

Min Naprapatklinik

AB Gevert Bergman Bygg & Co

 

Actic 


25-manna

 

Hammarby Hill

 

Trailrunning i mörker med obanade inslag - drömmen