Teknikträning 8 maj

  • 6 maj 2018

image: Teknikträning 8 maj

Anpassa farten efter svårighetsgraden, träna på att ta kontroller i sluttning. Och ta ett premiärdopp efteråt!

PM Teknikträning

08 maj 2018

Sätrastrandsbadet, Sätra

Samling vid parkeringen vid Sätrastrandsbadet, Alsätravägen 99, Sätra.

Start från 17:45 – 18:30. Samling för ungdomer 17:50.

SL: T från Slussen till Skärholmen 16.51 eller 17.21, buss 135 mot Vårbergs centrum 17.18 eller 17.48 till Bullerholmsgränd. (Karta nedan visar var Bullerholmsgränd är i förhållande till samlingsplatsen)

Träningsvärd: Anders Bögevig

 

OBS Anmälan genom att kommentera nyheten, ange SVART eller ORANGE bana!

Anmälan senast söndag kväll!

 

Denna tisdag består träningen av flera korta banor. Varje bana startar högt och slutar lågt. Det betyder att banorna inte är så fysisk krävende, vilket gör att du kan koncentrera dig 100% om tekniken.

Men med banstråket mestadels utför, är det lätt att springa för fort. Därför är ett av dagens momenter att du ska anpassa farten efter svårigheten. Spring gärna fort där du behärskar det, dom allra duktigaste kan t.o.m. använda träningen som en typ av o-intervall. Men för merparten gäller det att vara noggrann med både kompass och kartläsning, låt detta styra farten.

 

Ett annat moment är att det är många kontroller i sluttningar. Att hålla riktning i en brant sluttning upplevs ofta som svårt, så var extra noggrann med detta!

Kontrolltagning i sluttningar är ett eget kapitel. Ofta vill det vara en fördel om man kan ta kontrollen uppifrån, där man får en bättre överblick. Det går inte alltid, men generellt gäller det att ha en plan för hur man ska ta kontrollen och vad man ska orientera efter in mot kontrollen. Egentligen inte annorlunda än vid normal kontrolltagning, men oftast upplevs det som svårare och det begås fler och större misstag vid sluttningskontroller.

 

Från sista kontrollen på varje bana till startpunkten på nästa kan du ta det lugnt och jogga. Det går mest uppför...

 

Orange bana har en sammanhängande bana. Här finns det flera sträckor där du kan öva på att hålla riktningen genom terräng mot tydligt föremål.

Banan går i en ”åtta”, och halvan längst bort har flera relativt svåra kontrollpunkter. Här behöver du vara noggrann med både kompass och kartläsning från ditt sista säkra in mot kontrollen.

 

Kartan är i 1:7:500.

 

Svart 5,6 km

Orange 3,6 km

 

Ta med badkläder och få gjort årets premiärdopp!

 

Lycka till!

/Allan