Testar kartnorm

  • 1 apr 2023
  • publikt

image: Testar kartnorm

Obs var endast aktuellt 1 april. Svart blir grått. Ravinens Trekvällars kommer att testa en ny kartnorm med syfte att minska kontrasten. Det berör de äldre klasserna, från 35 och uppåt. Allt som är svart kommer att vara grått, förutom meridianerna.


Det var 20 år sedan som Ravinen testade att arrangera tävling utan kodsiffror. Det "är ju orientering vi håller på med, inte bingo". Detta uppskattades inte av alla, men framförallt några löpare från Tullinge var mycket positiva. Det blev ingen Lex Ravinen av denna idé.

10 år senare var det dags igen: Utbrutet mål. Ravinen testade att låta deltagarna gå i mål på en annan plats och jogga eller gå tillbaka till själva tävlingsplatsen. Denna gång med övervägande god feedback och detta har blivit ett accepterat förfarande som förekommer ibland.

För att hålla frekvensen uppe så är det nu dags igen. Svart blir grått, utom meridianerna. Man ska testa till att börja med att minska kontrasten för de äldre klasserna som ser lite sämre. Teorin bakom lyder att de flesta ändå bara ser en sörja av brunt och blått som försvinner i det svarta, men nu jämnar man ut sörjan och satsar på meridianerna istället.

- Det är ju ändå en slags heat-map man springer efter nuförtiden. Mer brunt - förvänta dig kupering. Mer blått - förvänta dig väta, säger tävlingsledare Per Kortarm. Det går ändå inte att se skillnaden på stigar och branter så det är lika bra att de inte syns så mycket

Internationellt är det endast Tjeckien som visat intresse för idén. De stora bergsformationerna där skymmer alla höjdkurvor på kartan. I övrigt är intresset svalt. Så nu tar Ravinen saker i egna händer. Som traditionen bjuder.

- Vi gör det här för Tullinge, avslutar Per Kortarm.